Kemahiran Mendengar dan Bertutur
Tahun 2
TEMA
|
KEBUDAYAAN
|
TAJUK
|
Budaya Kita
|
FOKUS UTAMA
|
Standard Kandungan
|
1.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu
perkara semula dengan tepat menggunakan sebutan yang jelas dan intonasi yang
betul.
|
Standard Pembelajaran
|
1.5.1 Bercerita tentang sesuatu perkara
dengan tepat, sebutan yang jelas dan intonasi yang betul menggunakan ayat
majmuk
|
OBJEKTIF
|
Pada akhir pengajaran, murid dapat :
|
PENGISIAN
|
Ilmu : Budaya masyarakat malaysia
Nilai : Rajin, Keyakinan diri, kerjasama
KBT: Kecerdasan pelbagai,
Kontektual
EMK : Kreatif dan inovasi
|
SISTEM BAHASA
|
Tatabahasa : Kata nama, kata kerja
Kosa kata : Koci, lempeng, keria, baulu,
tepung pelita, kuih lapis, apam
|
MEDIA
|
Kad perkataan, kad gambar
|
STRATEGI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN
AKTIVITI
|
PENGISIAN KURIKULUM
|
CATATAN
|
Langkah 1
1. Guru
memaparkan dan memperdengarkan kepada murid video dokumentari tentang kuih
muih tradisional
2. Murid diberi peluang untuk mendengar, memerhati dan
memahami dialog perbualan dalam video dokumentari.
3. Guru bersoal jawab tentang video tersebut dan
kaitannya dengan kuih tradisional.
Contoh soalan :
i. Apakah nama kuih tradisional itu?
ii. Apakah bahan yang digunakan untuk membuat kuih
tersebut?
iii. Bagaimana cara membuatnya?
|
Ilmu : Sains
Nilai : menghargai
EMK: Kreativiti dan Inovasi
(Fasa Persediaan)
|
Media : tayangan video
|
Langkah 2
1. Guru memperdengarkan lagu ‘Kuih Oh Kuih’
2. Guru meminta murid menyebutkan nama-nama kuih yang
disebutkan dalam seni kata lagu tersebut sambil mempamerkan kad gambar kuih
tersebut.
3. Guru mencatatkan nama-nama yang telah disebutkan
oleh murid dan membimbing murid menyatakan cara kuih dimasak sama ada
digoreng, rebus, bakar atau kukus.
|
Ilmu: Pendidikan Muzik
Nilai: rajin
EMK: Kreativiti dan Inovasi
(Fasa Imaginasi)
|
Lampiran 1
Latihan cara kuih dimasak
|
Langkah 3
1. Guru membimbing murid membaca seni kata lagu yang
dipaparkan.
2. Murid membaca senikata lagu secara individu dan
kumpulan dengan sebutan yang betul.
3. Murid dibimbing menyanyikan lagu ‘kuih Tradisional’
berpandukan seni kata lagu yang dipaparkan.
4. Murid diminta membaca secara bergilir-gilir
nama-nama kuih yang telah dicatat dengan sebutan yang betul dan
mengkategorikannya dalam kumpulan kuih manis atau pedas.
|
Ilmu : Kajian Tempatan
Nilai : Menghargai
KBT: Kreativiti dan Inovasi
(Fasa Tindakan)
|
|
Langkah 4
1. Murid membaca semula nama-nama kuih dalam seni kata
lagu yang dipaparkan oleg guru.
2. Murid dalam kumpulan kecil berbincang dan memikirkan
cara mengubah suai rasa atau bentuk kuih mengikut kreativiti mereka.
3. Murid membentangkan hasil kerja kumpulan mereka.
|
Ilmu : Kajian Tempatan
Nilai : Keyakinan diri
EMK : Kreativiti dan Inovasi (Frasa
Tindakan)
|
|
Pentaksiran
1. Murid membaca dialog yang disediakan dengan sebutan
dan intonasi yang betul.
2. Murid menjawab beberapa soalan pemahaman berdasarkan
dialog yang telah dibaca.
|
Ilmu : Kajian Tempatan
Nilai : keyakinan diri
KB: menjana idea
KBT: BCB
|
|
Pemulihan
1. Guru membimbing murid membaca nama-nama kuih
|
Ilmu : Kajian Tempatan
Nilai : Rajin
KBT : BCB
|
|
Pengayaan
1. Murid membaca frasa-frasa yang terdapat dalam
lembaran kerja yang diberi.
2. Murid mengkategorikan cara-cara kuih dimasak
mengikut jenis.
|
Ilmu : Kajian Tempatan
Nilai : berdikari
KBT : BCB
KB- Menjana idea
|
No comments:
Post a Comment